فهرست مطالب
عنوان صفحه
کلیات........................................
مقدمه........................................ 6
تعریف موضوع.................................. 6
اهمیت موضوع.................................. 7
پیشینه موضوع................................. 8
سؤال اصلی.................................... 8
فرضیه........................................ 8
سؤالهای فرعی................................. 8
روش تحقیق.................................... 8
چکیده........................................ 9
فصل اول...................................... 10
معنای لغوی و اصطلاحی.......................... 11
اکل.......................................... 11
شرب.......................................... 11
طعام......................................... 11
طیب.......................................... 12
طیبات........................................ 12
غذا.......................................... 14
غذای حلال..................................... 14
غذای حرام.................................... 15
غذای پاک و طیب............................... 15
فصل دوم...................................... 17
مقدمه........................................ 18
زمان و موقع خوردن............................ 18
بهداشت و مستحبات غذا خوردن................... 20
فصل سوم...................................... 28
بخش الف...................................... 29
مقدمه........................................ 30
بخش الف: تغذیه و اثرات جسمی آن............... 31
بیان نکات اخلاقی و بهداشتی عبس/24............. 32
غذا و سلامتی.................................. 34
علائم تغذیه خوب............................... 34
تکریم انسان با غذا........................... 35
موهبت تغذیه درست............................. 36
تغذیه و سلامتی اعصاب.......................... 41
تأثیر غذا در زیبایی انسان.................... 42
تغذیه و کنترل میل جنسی....................... 42
کمخوری و طول عمر............................. 43
کمخوری و سلامتی............................... 46
اثرات تربیتی روزه............................ 48
اثرات بهداشتی و درمانی روزه.................. 48
اثرات پرخوری................................. 50
ارتباط بین تغذیه و انواع بیماریها............ 51
بخش ب........................................ 53
بخش ب: غذاها و میوه های خاص (قرآنی).......... 54
انجیر........................................ 54
زیتون........................................ 55
انگور........................................ 56
رطب.......................................... 58
خواص غذایی و درمانی خرما..................... 58
عسل.......................................... 59
شیر.......................................... 62
انار......................................... 63
سبزی و خیار و سیر و عدس و پیاز............... 64
کدو.......................................... 66
گوشت (تازه).................................. 67
کاهو......................................... 68
فصل چهارم.................................... 69
طلب حرام (حرامخوری).......................... 70
انواع تقسیمات مال............................ 71
خوردنیهای حلال................................ 74
ویژگی رزق انسان.............................. 76
رابطه بین طیبات و عمل صالح................... 81
ارتباط زهد با غذا............................ 83
نتیجهگیری.................................... 86
فهرست منابع و مآخذ........................... 87
انسان دارای دو بعد است: بعد روحانی و بعد جسمانی.
همانطور که بعد روحانی او نیازمند معنویات و ارتباط با عالم معناست، جسم انسان هم برای اینکه روح او را همراهی کند نیازمند عوامل مادی است.
انسان برای اینکه شاداب و سرزنده باشد باید هم تغذیه روحی داشته باشد و هم تغذیه جسمی درست است که تغذیه از عوامل مادی است و موجب شادابی جسم انسان میشود ولی بعید نیست که اثرات روحی هم داشته باشد و برای همین توجه به تغذیه و نوع آن قابل بررسی است و توجهات خاص خود را میطلبد.
«انسان اشرف مخلوقات است» توجه به همین جمله کوتاه میتواند آدمی را از حیوانیت دور سازد و او را در مسیر معرفةالله قرار دهد و این امکانپذیر نیست مگر توجه به همه ابعاد انسان اعم از عبادی، معنوی، روحی، جسمی و … .
و در این میان توجه به «بهداشت علوم تغذیه» از ضروریات میباشد.
تعریف موضوع:
موضوعی که در این مجموعه مورد بررسی قرار گرفته است با عنوان «بهداشت علوم تغذیه در قرآن» است که همانطور که از اسمش مشخص است به علوم تغذیهای انسان و بهداشت آن با توجه به آیات مربوط به آن پرداخته است. در تعریف علوم تغذیه همین بس که «یک سری نیازهای غریزی و جسمی است که انسان برای به دست آوردن قوای جسمی و انجام فعالیتهای روزانه و برآوردن نیاز جسمی خود به آن رو میآورد» اما فقط خوردن و برآوردن نیاز مهم نیست بلکه از چه خوردن و کیفیت و کمیت آن مهم است که تحت عنوان بهداشت تغذیه بررسی میشود، که هم اثر جسمی خوب و هم اثر روحی خوب داشته باشد.