فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:123
پایان نامه دوره کارشناسی ارشد شیمی آلی
عنوان : بررسی مواد تشکیل دهنده اسانس وعصاره چند گونه از گیاهان بومی شمال ایران مانند گونه گیاهی عشقه (Hedera Pastuchovii) ولیلکی ((GleditsiaCaspica وتعیین خواص ضدباکتریایی وآنتی اکسیدانی
فهرست مطالب:
عنوان صفحه
فصل اول: مقدمه و تئوری
بخش اول: کلیات گیاه¬شناسی
مقدمه
1-1- تیره آرالیاسه 4
1-1-1-مشخصات جنس هدرا 5
1-1-1-1- هدرا پاستوچووی 7
1-1-2- تیره نخود 9
1-1-2-1-مشخصات جنس لیلکی 10
1-1-3- شیمی جنس عشقه 12
1-1-4-شیمی جنس لیلکی 13
بخش دوم: روغن¬های اسانسی و اثرات دارویی
2-2- روغنهای اسانسی 15
1-2-1- تعریف 15
1-2-2- شیمی روغن های اسانسی 17
1-2-3 -روشهای تهیه و استخراج روغن های اسانسی 18
1-2-3-1- روشهای تقطیر 18
1-2-3-1-1- تقطیر با آب 19
1-2-3-1-2- تقطیر با بخار مستقیم 19
1-2-3-1-3- تقطیر با آب و بخار آب 20
1-2-3-2- استخراج توسط حلال 21
1-2-3-3- استخراج به کمک فشار 21
1-2-3-4- استخراج با چربی سرد 21
1-2-3-5- استخراج با چربی داغ 22
1-2-3-6- استخراج به کمک گازها
22
عنوان صفحه
1-2-4- طبقه بندی اسانس ها 23
1-2-4-1- اسانس های طبیعی 23
1-2-4-2- اسانس های شبه طبیعی 23
1-2-4-3- اسانس های مصنوعی 24
1-2-5- کاربرد روغن های اسانسی 24
1-2-6- اثرات دارویی اسانس ها 25
1-2-6-1- اثرات گوارشی 25
1-2-6-2- اثرات قلبی و عروقی 25
1-2-6-3- اثرات تنفسی 25
1-2-6-3- اثر کاهش قند خون 26
1-2-6-4- اثرات ضد میکروبی و ضد قارچی 26
1-2-6-5- اثرات پوستی 26
1-3- عصاره گیری 27
1-3-1- استخراج مواد متشکله دارویی 27
1-3-2- روش های عصاره گیری (استخراج) 28
1-3-2-1- روش خیساندن 28
1-3-2-2- پرکولاسیون 28
1-3-2-3- هضم 29
1-3-2-4- روش دم کردن 29
1-3-2-5- روش سوکسله 29
بخش سوم: شیمی ترپنوییدها
1-3-1- شیمی ترپنوییدها 31
1-3-2- طبقه بندی ترپنوییدها 32
1-3-2-1- همی ترپنوییدها 32
1-3-2-2-مونو ترپنوییدها 32
1-3-2-3- سزکویی ترپنوییدها 34
1-3-2-4- دی ترپنوییدها 36
1-3-2-5- سستر ترپنوییدها 37
عنوان صفحه
1-3-2-6- تریترپنوییدها 37
1-3-2-7- تترا ترپنوییدها 38
1-3-2-8 -پلی ترپنوییدها 38
بخش چهارم: اثرات آنتی باکتریال وآنتی اکسیدانت
1-4-آنتی اکسیدان ها 40
1-4-1-تعریف علمی 40
1-4-1-1- ویژگی های آنتی اکسیدان ها 40
1-4-1-2- دامنه فعالیت آنتی اکسیدان ها 42
1-4-1-3- ویژگی های آنتی اکسیدان های سنتزی 43
1-5- آنتی باکتریال ها 44
1-5-1- بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره 44
1-5-1-1- شرح مختصری درباره میکرو ارگانیسم های مورد آزمایش45
1-5-1-1-1- استافیلوکوکوس اورئوس 45
1-5-1-1-2- باسیلوس سوبتیلیس 45
1-5-1-1-3- اشریشیاکلی 46
1-5-1-1-4- پسودوموناس آئروژینوزا 46
فصل دوم: بخش تجربی
2-1- اسانس گیری 49
2-1-1- مواد و وسایل 49
2-1-1-1-گیاهان مورد استفاده 49
2-1-1-2- دستگاه¬های مورد استفاده 49
2-1-2-روش کار 50
2-1-2-1- استخراج اسانس 50
2-1-2-2- جدا سازی و شناسایی مواد تشکیل دهنده روغن اسانسی گیاه 52
2-2-عصاره گیری 54
2-2-1- مواد و وسایل 54
2-2-1-1-گیاه مورد استفاده 54
2-2-1-2- مواد مورد استفاده 54
عنوان
صفحه
2-2-1-3- دستگاه مورد استفاده 54
2-2-2- بررسی شیمیایی گیاه عشقه 54
2-2-3- جداسازی مواد تشکیل دهنده ی عصاره 55
2-3- بررسی اثرات آنتی باکتریال 55
2-3-1- مواد و وسایل 55
2-3-1-1 گیاه مورد استفاده 55
2-3-2-1- مواد مورد نیاز 55
2-3-2-2- وسایل مورد نیاز 55
2-3-2- روش کار 56
2-3-2-1- تهیه ی محیط کشت LB 56
2-3-2-2- باکتری ها و نحوه آماده سازی کشت باکتریایی در LB 56
2-3-2-3- بررسی فعالیت ضد باکتریایی عصاره گیاهی به روش حداقل غلظت بازدارندگی رشد باکتری ها
57
2-4- بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره 58
2-4-1- مواد و وسایل 58
2-4-1-1- گیاه مورد استفاده 58
2-4-1-2- مواد مورد نیاز 58
2-4-1-3- وسایل مورد نیاز 58
2-4-2- اصول کار روش DPPH 59
2-4-2-1- ارزیابی میزان توانایی به دام اندازی رادیکال DPPH 60
2-4-3- ارزیابی محتوای فنولی 60
2-4-3-1- تعیین محتوای کلی فنولی 61
2-4-4- ارزیابی محتوای فلاونوییدها 62
2-4-4-1 تعیین محتوای کلی فلاونوییدی 63
فصل سوم: بحث و نتیجه گیری
3-1- نتایج آزمایشگاهی 65
3-1-1- آنالیز و شناسایی کمی و کیفی اجزای موجود در اسانس 66
3-2- بررسی ترکیبات شناسایی شده از اسانس گیاهان 78
عنوان صفحه
3-5 - نتایج بررسی فعالیت آنتی اکسیدانت عصاره گیاهان مورد بررسی 97
3-5-1- داده های روش DPPH 97
3-5-2- داده های روش فنولی 102
3-5-3- داده های روش فلاونوییدی 103
3-7- نتیجه گیری 105
3-7- پیشنهاداتی برای کارهای آینده 106
3-8- منابع
فهرست شکل ها
عنوان صفحه
فصل اول- بخش اول
شکل 1-1-گیاه عشقه 9
شکل 1-2- گیاهلیلکی 12
شکل 1-2-1- دستگاه تقطیر با بخار مستقیم 21
شکل 1-2-2- دستگاه استخراج روغن اسانسی به کمک گاز دی اکسید کربن 24
فصل دوم: بخش تجربی
شکل 2-1- نمایی از دستگاه اسانس گیر (کلونجر) 51
شکل 2-2- نمایی از لوله های حاوی محیط کشت مایع LB 57
فصل سوم: بحث و نتیجه گیری
شکل 3-1- نمودار ترکیبات تشکیل دهنده روغن¬های¬ اسانسی برگ، ساقه ومیوه گیاه عشقه 75
شکل 3-2- نمودار ترکیبات تشکیل دهنده روغن¬های اسانسیمیوه گیاه لیلکی 77
شکل 3-3-نمودار فعالیت آنتی اکسیدان عصاره اتیل استات گیاه عشقه به روش DPPH 98
شکل 3-4- نمودار فعالیت آنتی اکسیدان عصاره متانولی گیاه عشقه به روش DPPH 99
شکل 3-5- نمودار فعالیت آنتی اکسیدان عصاره استونی گیاه عشقه به روش DPPH 100
شکل 3-6- نمودار فعالیت آنتی اکسیدان عصاره اتانولی گیاه عشقه به روش DPPH 101
فهرست شماها
عنوان صفحه
شمای 1-3-1- مسیر بیوسنتز مونوترپنوییدها 34
شمای 1-3-2- مسیر بیوسنتز سزکویی ترپن ها 36
شمای 1-3- 3- مسیر سنتز ژرانیل پیرو فسفات 37
فهرست جدول ها
عنوان صفحه
فصل اول- بخش اول
جدول 1-1-جنسهای مهم خانواده آرالیاسه 5
جدول1-1-2- گونه های جنس هدرا 7
فصل اول-بخش سوم
جدول1-3-1- طبقه¬بندی ترپنوییدها بر اساس تعداد واحد ایزوپرنی 33
فصل دوم
جدول 2-1- گیاهان مورد بررسی 49
جدول 2-2- مقدار و اندام گیاهان مورد بررسی 50
جدول 2-3- زمان هایبازداری آلکان های نرمال بر روی ستونHP-5 MS 53
فصل سوم: بحث و نتیجه گیری
جدول 3-1-درصد اسانس و روش استخراج 65
جدول 3-2- ترکیبات تشکیل دهنده روغن¬های اسانسی برگ، ساقه و میوه گیاه عشقه 71
جدول 3-3- ترکیبات تشکیل دهنده روغن¬های اسانسی میوه لیلکی 76
جدول3-4- تاثیر غلظت مختلف عصاره اتانولی گیاه عشقه بررشد باکتریها بهکمک روش حداقل غلظت مهار کنندگی
96
جدول3-5- فعالیت آنتی اکسیدانیاتیل استات برگ و میوه گیاه عشقه با روش DPPH 97
جدول3-6- فعالیت آنتی اکسیدانی متانولی برگ و میوه گیاه عشقهبا روش DPPH 99
جدول3-7- فعالیت آنتی اکسیدانی استونی برگ و میوه گیاه عشقه با روش DPPH 100
جدول3-8- فعالیت آنتی اکسیدانی اتانولی برگ و میوه گیاهعشقهبا روش DPPH
جدول 3-9-درصد ترکیبات فنولی 101
103
جدول 3-10-درصد ترکیبات فلاونوییدی 101
چکیده:
ترکیبات شیمیایی روغن¬های اسانسی استخراج شده به روش تقطیر با آب ازبرگ، ساقه و میوه گیاه عشقه (هدرا پاستوچووی) و میوه گیاه لیلکی با دستگاه GC/MS شناسایی شدند. ترکیبات عمده در روغن¬های اسانسی گیاه عشقه شامل: 4,2 نونادینال (42/16- 6/2 %)، آلفا- پینن (33/0- 25/2 (،بتا فارنسن( 97/6 -35/11 )، آلفا-کدرن (65/0-34/5 ) و گیاه لیلکی شامل پالمیتیک اسید (3/39%) لینولییک اسید (2/5%) اوکتا دکانوییک اسید (3/3%) می¬باشند. همچنین فعالیت ضد باکتریایی عصاره اتانولی روغن¬های اسانسی برگ، ساقه و میوه گیاه عشقه با روش MIC بررسی شدند که عصاره های این گیاه اثرات و ضد باکتریایی مطلوبی از خود نشان دادند. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه عشقه با روش های DPPH، فنولی و فلاونوییدی اندازه¬گیری شده است و سپس با فعالیت آنتی¬اکسیدانی ویتامین) C آنتی¬اکسیدان طبیعی) و BHT (آنتی اکسیدان سنتزی) مقایسه شدند. با توجه به بررسی های انجام شده بر روی فعالیت آنتی اکسیدانی، عصاره گیاه عشقه فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی نشان داده و این بی شک با ترکیبات مهم و مفید موجود در این گیاه مرتبط است.
پایان نامه بررسی مواد تشکیل دهنده اسانس وعصاره چند گونه از گیاهان بومی شمال ایران مانند گونه گیاهی عشقه