فرمت : Word
تعداد صفحات : 25
تعداد رفرنس: 10
زبان : فارسی
سال گردآوری : 93- 94
چکیده :
در سر تاسر دنیا استخراج و فراوری مواد معدنی نقش مهی در مشکلات زیست محیطی از قبیل کاهش جنگل ها، فرسایش، خاک و آلودگی هوا و آب ایفا می کند. مساِئل مربو ط به مهندسی معدن را نمی توان از موضوع حفاظت زیست محیطی جدا دانست. از جمله آلودگی های این معادن می توان به آلودگی صوتی، آلودگی منابع آب و تغذیه و آلودگی و خشک شدن درختان و گیاهان در اطراف این معادن اشاره کرد. یکی از این معادن، معدن سنگ آهن گل گهر سیرجان می باشد. شرکت سنگ آهن گل گهر با داشتن معادن غنی از سنگ آهن به عنوان یکی از مطرح ترین قطبهای فعال معدنی، صنعتی در خاور میانه است که دارای قابلیت های بسیاری برای تبدیل شدن به یک شرکت بزرگ و رقابتی در سطح ایران و حتی جهان می باشد. در این پژوهش به فعالیت ها و فرایند هایی که در این معدن انجام می شود و همچنین آلودگی های زیست محیطی ناشی از این فعالیت ها و چگونگی کاهش برخی از این آلودگی ها مورد بررسی قرار گرفته است.
مقدمه
در دو دهه اخیر به طور تدریجی توجه مردم به حفظ کیفیت محیط زیست افزایش یافته است و این پدیده طراحی و فعالیتهای معدنکاری را تحت تأثیر قرار داده است. در گذشته چون بازسازی در برنامهریزی معدن گنجانده نمیشد و توجه به محیط زیست همچون امروز مطرح نبود، به نقش تخریبی فعالیتهای معدنی بر روی محیط زیست نیز توجه نمی شد (آریافر و همکاران، 1385).
با توجه به اینکه مواد معدنی برای بقای بشر ضروری هستند، ولی تهدید اثرات منفی ناشی از سرعت بیسابقه ای که در استخراج پدید آمده رفته رفته از فواید آنها میکاهد. در سرتاسر دنیا استخراج و فراوری مواد معدنی نقش مهمی در مشکالت زیست محیطی از قبیل کاهش سطح جنگل ها، فرسایش خاک و آلودگی هوا و آب ایفا میکند. در مقیاس جهانی بخش مواد معدنی یکی از بزرگترین مصرف کنندگان انرژی است و از این طریق به آلودگی هوا و گرم شدن کره زمین میافزاید (شکوفه، 1379).
بسیاری از مشکلات هیدروژئولوژیکی ناشی از عملیات معدنکاری به علت تغییر در وضع موجود شبکه جریان آب زیرزمینی و یا ایجاد شبکه جریان جدید میباشد. سرعت اکسیداسیون کانیهای سولفیدی در طی فرایند هوازدگی به علت فعالیتهای معدنکاری شتاب میگیرد و به دنبال آن هرگونه جریان آب خروجی بهشدت اسیدی خواهد شد. آبهای اسیدی معادن میتوانند اثرات زیست محیطی زیانباری را بر آبهای دریافتی بگذراند (کریمی نسب و صحرایی پاریزی، 1379).
ﺳﻨﮓ آﻫﻦ ﻋﻨﺼﺮی ﻓﻠﺰی اﺳﺖ و 5 درﺻﺪ از ﭘﻮﺳﺘﻪ زﻣﯿﻦ را در ﺑﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. اﯾﻦ ﻋﻨﺼﺮ ﺑﻪ راﺣﺘـﯽ اﮐﺴـﯿﺪه
ﻣﯽ ﺷﻮد و ﺑﻪ ﺗﻨﻬﺎﯾﯽ ﺧﯿﻠﯽ ﻣﺤﮑﻢ ﻧﯿﺴﺖ و ﺑﺮای اﻓﺰاﯾﺶ اﺳﺘﺤﮑﺎم آن ﺟﻬﺖ اﺳـﺘﻔﺎده در ﺑﺨـﺶ ﻫـﺎﯾﯽ ﭼـﻮن
ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﺳﺎزی، آﻟﯿﺎژ آن ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻋﻨﺎﺻﺮ ﺑﺴﯿﺎری ﺗﻬﯿﻪ ﻣﯽ ﺷﻮد. ﺳﻨﮓ آﻫﻦ ﻣﺎده اوﻟﯿﻪ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻓﻮﻻد اﺳـﺖ و 98 درﺻﺪ ﺳﻨﮓ آﻫﻦ اﺳﺘﺨﺮاج ﺷﺪه در ﺳﻄﺢ ﺟﻬﺎن ﺑﺮای ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻓﻮﻻد ﺑﻪ ﮐﺎر ﻣﯽ رود. ﺻﻨﺎﯾﻊ ﺧـﻮدرو ﺳـﺎزی و ﺳﺎﺧﺖ و ﺳﺎز، ﺑﺨﺶ ﻫﺎی اﺻﻠﯽ ﻣﺼﺮف ﮐﻨﻨﺪه ﻓﻮﻻد ﻫﺴﺘﻨﺪ و در ﻧﺘﯿﺠﻪ ﻣﯿﺰان ﺗﻘﺎﺿﺎی ﻓﻮﻻد اﯾﻦ ﺑﺨﺶ ﻫـﺎ ﺑﺮ ﺗﻘﺎﺿﺎ و ﻗﯿﻤﺖ ﺳﻨﮓ آﻫﻦ ﺗﺎﺛﯿﺮ ﮔﺬار اﺳﺖ . ﺳﻨﮓ آﻫﻦ ﺟﺎﯾﮕﺰﯾﻦ ﻣﺴﺘﻘﯿﻤﯽ ﻧﺪارد وﻟﯽ ﻣﺼﺮف ﮐﻨﻨﺪه اﺻـﻠﯽ آن ﯾﻌﻨﯽ ﻓﻮﻻد ﺟﺎﯾﮕﺰﯾﻦ ﻫﺎﯾﯽ دارد. از ﺟﻤﻠﻪ رﻗﺎﺑﺖ ﺑﺎﻻﯾﯽ ﺑﺎ ﻓﻠﺰات دﯾﮕﺮی ﭼﻮن آﻟﻮﻣﯿﻨﯿـﻮم دارد ﮐـﻪ ﻣﺼـﺮف آن در ﺻﻨﺎﯾﻌﯽ ﭼﻮن ﺧﻮدرو ﺳﺎزی رو ﺑﻪ اﻓﺰاﯾﺶ اﺳﺖ.
شرکت سنگ آهن گل گهر با داشتن معادن غنی از سنگ آهن به عنوان یکی از مطرح ترین قطبهای فعال معدنی، صنعتی در خاور میانه است که دارای قابلیتهای بسیاری برای تبدیل شدن به یک شرکت بزرگ و رقابتی در سطح ایران و حتی جهان می باشد. با اجرای پروژه های شرکت در آینده نزدیک مجموعه تولیدات سالانه این شرکت به مرز 12 میلیون تن خواهد رسید، این رقم30% از نیاز فولادسازیها ی کشور را تامین می نماید. وجود این شرکت در شهرستان سیرجان موجب رونق اقتصادی و افزایش سطح اشتغال زایی شهرستان سیرجان شده است که با اجرای پروژه های شرکت، شاهد رشد چشمگیری در این زمینه خواهیم بود. علاوه بر این همواره مدیریت سعی نموده است تا با کمکهای خود به شهرستان سیرجان موجبات ارتقا فرهنگی و اجتماعی منطقه را فراهم سازد.
پروژه ی اثر معدن سنگ آهن گل گهر سیرجان بر محیط زیست