هزاران سال است که موجودات بر این کره خاکی زندگی میکنند . همه موجودات با تبعیت از قوانین و نظام طبیعت ، خود را با آن سازگار ساختهاند . تنها انسان است که از قوانین سر پیچی کرده با فکر اینکه سلطهی بیشتری بر طبیعت داشته باشد موجب تحولاتی گاه عظیم در آن گشته است . این تغییرات همواره سودمند نبودهاند بلکه در بسیاری موارد باعث آلودگیهای مختلف نیز شده است . حال باید به دنبال راه حلی برای کاهش این آلودگیها و رفع مشکلات به وجود آمده باشیم .
یکی از سودمندترین راه حلها گسترش فضای سبز و پرورش گیاهان مختلف میباشد که نتایج خوبی از آن دیده شده است .
در چند دههی اخیر به تدریج فضای سبز بسیاری از شهرهای کشورمان چهرهای تازه پیدا کردند که غالبأ چندان متناسب با فرهنگ و طبیعت و اقلیم منطقه نبودند . در توسعه فضای سبز شهرها چندان اثری از درختان سنتی که زمانی با صلابت و ابهت سایههای ژرف خود را بر سنگفرشهای خیابانها گسترده بودند باقی نماند . این روند تغییر در سیمای فضای سبز شهرها به طور عمده متأثر از تفکر یک بعدی در ارزیابی درختان مناسب برای شهرها و ندانستن دیدگاههای هنری و زیست محیطی در برنامهریزی فضای سبز شهرهای رو به توسعه در چند دههی اخیر بوده است .
اثرات انکار ناپذیر پوشش گیاهی در بهبود وضعیت زیست محیطی ، تعدیل شرایط اقلیمی و کاهش آلودگیهای گوناگونی که گریبانگیر شهرهای بزرگ شده است ،پیش از پیش اهمیت توسعه هدفدار و برنامهریزی شده فضای سبز را آشکار میسازد .
سازمان پارکها و فضای سبز شهر به همین منظور و به انگیزه تسریع در روند رشد و توسعه کمی و
کیفی فضای سبز همگام با برگزاری دورههای آموزش مستقیم ، به اجرای برنامههای آموزش از طریق
تألیف ، ترجمه و چاپ تازهترین مقالات و مباحث تخصصی مبادرت نموده است .
از دیدگاه شهرسازی ، فضای سبز عبارت است از بخشی از سیمای شهر که از انواع پوشش گیاهی تشکیل شده است . از دیدگاه زیست محیطی فضای سبز شهری عبارت است از فضای نسبتاً وسیع متشکل از پوششهای گیاهان ، با ساختی شبه جنگلی و برخوردار از بازدهی زیست محیطی ،با اکولوژیکی معین و درخور شرایط زیست محیطی حاکم بر شهر .
بدون شناخت شرایط زیست محیطی نمیتوان به بحث درباره فضاهای سبز مبادرت ورزید . از جمله مطالعه اقلیمهای شهری مختلف در این رابطه حائز اهمیت است .
به طور کلی عناصری مانند درختان ، بوتهها و گلها علاوه بر زیبایی ، اثرات مثبت زیادی بر محیط زیست طبیعی دارند که اهم آنها عبارتند از :
- ایجاد سایه
- حفاظ در مقابل باد و باران
- پناهگاه پرندگان و برخی حیوانات
- جذب انرژی و گرمای هوا و سرد نمودن آن توسط تبخیر
- تصفیه هوا و جذب گرد و غبار محیط زیست
- کمک به ثبات خاک و افزایش نفوذپذیری آب و هوا در آن
- تأثیر مثبت در مناظر و دیدگاهها
- حفاظت در مقابل سرو صدا
فضای سبز که بخشی از سیمای شهر را تشکیل میدهد ، به عنوان یکی از پدیدههای واقعی از نخستین مسائلیکه انسان همواره با آن در تماس بوده و خواهد بود .ضروریات زیست محیطی، اجتماعی و فرهنگی فضای سبز ایجاب میکند که در پاسخگوئی به نیازهای مبرم دست به مطالعه زده و در جستجوی راهحلهای مناسب و امکانپذیر باشیم .
هدف از طراحی پارک در حقیقت جستجوی عوامل ضروری در ایجاد فضای سبز مناسب شهری از دیدگاههای زیست محیطی ، اوقات فراغت ، زیبا شناسی ، فرهنگی و غیره میباشد .
تا کنون در طراحی فضاهای سبز طراحی شده ، زیبا شناسی تنها دیدگاهی بوده که فارغ از تطابقهای محیطی و ویژگیهای بومی مورد توجه قرار گرفته است . در حالی که فضای سبز بخشی از محیط زیست طبیعی و محیط زیست شهری و نقطه پیوند این دو میباشد و این امر باعث نزدیکی انسان و طبیعت میشود .
درختان و پوشششهای گیاهی به خاطر شکل و ساختمان خود که در انواع مختلف وجود دارند، در شکل و فرمدادن به فضاهای شهری نقش عمدهای دارند. علاوه بر آن وجود درخت و فضای سبز در مقابل ابنیه تا حدود زیادی از یکنواختی و بیروحی شهر خواهد کاست. با توجه به فضای سبز در ایران در دهههای اخیر و همچنین کمبود آن در سطح شهرهای ما، در طراحی فضای سبز میبایست توجه اصولی به ویژگیهای خاص اجتماعی و زیست محیطی گردد. از آغاز قرن حاضر فضاهای سبز شهری صرفاً از دیدگاه زیباشناسی فضای شهری و محیط زیست مطرح گردید و جنبه نمایشی آن غالب بر وجوه دیگر شد
این مقاله به صورت ورد (docx ) می باشد و تعداد صفحات آن 53صفحه آماده پرینت می باشد
چیزی که این مقالات را متمایز کرده است آماده پرینت بودن مقالات می باشد تا خریدار از خرید خود راضی باشد
مقالات را با ورژن office2010 به بالا بازکنید
مقاله بررسی نقش درختان و فضای سبز در محیط زیست