لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه:115
فهرست مطالب
فصل اول:تاریخچه
مقدمه.................................................................................................................................................2
تعریف شیر.........................................................................................................................................3
شیر غذای کامل.................................................................................................................................3
فصل دوم:شیر از تولید تا مصرف
ارزش تغذیه ای ترکیبات شیر............................................................................................................6
مقایسه ترکیبات اصلی شیر دام های مختلف.................................................................................16
ویژگی های شیر گاو.......................................................................................................................18
میکروب های شیر...........................................................................................................................20
بیماری های منتقله از راه شیر.........................................................................................................23
سرد کردن شیر................................................................................................................................25
انتقال شیر از دامداری به مراکز یا کارخانه......................................................................................26
نحوه دریافت شیرخام در کارخانه ها...............................................................................................27
روش های صنعتی سالم سازی شیر................................................................................................30
آشنایی با واژه های پاستوریزه،استریلیزه،هموژنیزه..........................................................................31
روش های پاستوریزاسیون شیر.......................................................................................................33
روش های استریلیزاسیون شیر........................................................................................................35
فراورده های شیری.........................................................................................................................36
ارزش غذایی شیر جوشیده...............................................................................................................42
فراوری شیر پاستوریزه.....................................................................................................................42
مراحل فراوری شیر پاستوریزه.........................................................................................................44
مقایسه ارزش غذایی شیرخام،پاستوریزه و استریلیزه.......................................................................50
انواع شیر طعم دار و رژیمی.............................................................................................................51
ماست...............................................................................................................................................57
دوغ..................................................................................................................................................64
کشک..............................................................................................................................................66
چگونگی انتخاب فراورده های سالم و بهداشتی از شیر..................................................................70
عوارض ناشی از کمبود مصرف شیر و فراورده های آن.................................................................72
عوارض ناشی از مصرف کم شیر در گشور ایران............................................................................73
مقایسه پروتئین شیر با سایر مواد پروتئینی حیوانی.........................................................................74
مقایسه مصرف سرانه شیر و فراورده های آن درایران وچندکشورجهان.........................................77
فصل سوم:آزمایشگاه دریافت شیرخام
مراحل دریافت شیر..........................................................................................................................80
آزمایش اندازه گیری اسیدیته شیر...................................................................................................80
آزمایش اندازه گیری دانسیته شیر...................................................................................................81
آزمایش اندازه گیری چربی در شیر.................................................................................................81
آزمایش دمای شیر...........................................................................................................................82
آزمایش تست الکل..........................................................................................................................82
منابع و مآخذ....................................................................................................................................83
مقدمه
شیر معجزه ای است که خداوند سبحان آن را نوشیدنی ای گوارا گردانید تا اهل ایمان را عبرتی از قدرت لایزال او باشد و بهشتیان را به نهرهایی از آن وعده داد تا لذّت رضوان خویش را کامل گردانند. می توان گفت شیر بعد از آب به عنوان حیاتی ترین ماده موجود در کره زمین،کامل ترین غذا و سرشار از مواد مغذی است که عمده نیاز های بدن انسان را از کودکی تا کهنسالی تامین می کند.
اگرچه این نوشیدنی حیات بخش منبعی غنی از پروتئین های عالی،کلسیم،فسفر،ویتامین های محلول در چربی و آب،قند،چربی و انرژی است و دانشمندان جهان هر روز ابعاد تازه ای از اسرار این غذای کامل را کشف می کنند و به جوامع ارائه می دهند اما متأسفانه به دلیل عدم آگاهی،مصرف سرانه آن در ایران برای بهره مند شدن از فواید آن بسیار کمتر از میزان مطلوب و تقریباً3/1 مقدار لازم است نتایج تحقیق وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بیانگر آن است که مردم ایران از 2 تا 3 واحد مصرف روزانه
فقط 7/0 واحـد از شیـر و فـراورده هـای آن را مصـرف مـی کننـد و به همیـن
دلیل با کمبود ریز مغـذی هایـی مثـل کلسیـم و ویتامـین هـا یB2،D،A
بیشتر از50% از مزدم درگیر بیماری های گوناگونی ناشی از آن شده اند. شیر و فراورده های آن به تنهایی بهترین تأمین کننده این گونه کمبودهاست.
شرایط پدید آمده و عدم امنیت غذایی موجود در کشور، نه تنها به دلیل فقر اقتصادی که در اصل به دلیل عدم آگاهی و فقر فرهنگ تغذیه ای در جامعه است، بنابراین لزوم فرهنگ سازی در این زمینه و ترویج مصرف شیر و فراورده های آن که به شیوه صنعتی و بهداشتی عرضه می شود، وظیفه ملّی و همگانی است و آموزش و پرورش به عنوان یکی از ارکان اصلی جامعه می توانند نقش کلیدی در این رابطه داشته باشد .
(2)
تعریف شیر:
کنگره بین المللی شیر در سال 1908 میلادی برای اولین بار شیر را اینگونه تعریف کرد: شیر محصول کامل یک دوشش مستمر و لاینقطع از پستاندار سالمی است که خوب تغذیه شده و در موقع دوشش خسته نیست شیر باید به صورت بهداشتی جمع آوری شود و حاوی آغوز نباشد. کلمه شیر بدون ذکر دام شیرده به شیر گاو اطلاق می شود و در مورد سایر دام ها باید نام دام شیرده پس از کلمه شیر ذکر شود.
گزارش کارآموزی بررسی فراورده های لبنی و روند تولید در کارخانه پگاه کرمان