فیبر نوری یا تار نوری رشتهٔ باریک و بلندی از یک مادّهٔ شفاف مثل شیشه یا پلاستیک است که میتواند نوری را که از یک سرش به آن وارد شده، از سر دیگر خارج کند. فیبر نوری داری پهنای باند بسیار بالاتر از کابلهای معمولی میباشد، با فیبر نوری میتوان دادههای تصویر، صوت و دادههای دیگر را به راحتی با پهنای باند بالا تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه و بالاتر انتقال داد.امروزه مخابرات فیبر نوری، به دلیل پهنای باند وسیعتر در مقایسه با کابلهای مسی، و تاخیر کمتر در مقایسه با مخابرات ماهواره ای از مهمترین ابزار انتقال اطلاعات محسوب میشود.
مزایای فیبر نوری
فیبر نوری در مقایسه با سیم های های مسی دارای مزایای زیر است :
▪ ارزانتر.
هزینه چندین کیلومتر کابل نوری نسبت به سیم های مسی کمتر است .
▪ نازک تر.
قطر فیبرهای نوری بمراتب کمتر از سیم های مسی است .
▪ ظرفیت بالا.
پهنای باند فیبر نوری بمنظور ارسال اطلاعات بمراتب بیشتر از سیم مسی است .
▪ تضعیف ناچیز.
تضعیف سیگنال در فیبر نوری بمراتب کمتر از سیم مسی است .
▪ سیگنال های نوری .
برخلاف سیگنال های الکتریکی در یک سیم مسی ، سیگنا ل ها ی نوری در یک فیبر تاثیری بر فیبر دیگر نخواهند داشت .
▪ مصرف برق پایین .
با توجه به سیگنال ها در فیبر نوری کمتر ضعیف می گردند ، بنابراین می توان از فرستنده هائی با میزان برق مصرفی پایین نسبت به فرستنده های الکتریکی که از ولتاژ بالائی استفاده می نمایند ، استفاده کرد.
▪ سیگنال های دیجیتال .
فیبر نور ی مناسب بمنظور انتقال اطلاعات دیجیتالی است .
▪ غیر اشتعال زا .
با توجه به عدم وجود الکتریسیته ، امکان بروز آتش سوزی وجود نخواهد داشت .
▪ سبک وزن .
وزن یک کابل فیبر نوری بمراتب کمتر از کابل مسی (قابل مقایسه) است.
▪ انعطاف پذیر .
با توجه به انعظاف پذیری فیبر نوری و قابلیت ارسال و دریافت نور از آنان، در موارد متفاوت نظیر دوربین های دیجیتال با موارد کاربردی خاص مانند : عکس برداری پزشکی ، لوله کشی و ...استفاده می گردد.
با توجه به مزایای فراوان فیبر نوری ، امروزه از این نوع کابل ها در موارد متفاوتی استفاده می شود. اکثر شبکه های کامپیوتری و یا مخابرات ازراه دور در مقیاس وسیعی از فیبر نوری استفاده می نمایند.
فهرست مطالب شامل:
تاریخپه،اجزای مختلف سیستم انتقال فیبرنوری،مزایای سیستم انتقال فیبر نوری،محدودیت ها و نقاط ضغف فیبر نوری،مقایسه کابل فیبرنوری و کابل مسی،فیبرنوری چیست ،ساختارفیبر نوری،ضریب شکست،قانون بازتابش کلی،زاویه پذیرش ، مخروط قبولی نور و روزنه عددی،قیبر نوری چگونه کار میکند،انواع فیبرنوری،انواع کابل فیبرنوری بر اساس اشعهگذرنده از آنها،انواع کابل فیبرنوری بر اساس ساختار مادهای آنها،انواع کابل فیبرنوری بر اساس ترکیب مواد مربوط به هسته،انواع کابل فیبرنوری بر اساس دو ویژگی اول و
آزمایش بین فیبرهای تولید شده،مقایسه بین انواع فیبرهای نوری،مزایای فیبرهای نوری،معایب و کاربردهای فیبر نوری.
تکنولوژی فیبر نوری ( Fiber Optic )33 اسلاید