مشخصات این فایل
عنوان: کارخانه ریخته گری آلومینیوم
فرمت فایل : word( قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 33
این مقاله درمورد کارخانه ریخته گری آلومینیوم می باشد.
خلاصه آنچه در مقاله کارخانه ریخته گری آلومینیوم می خوانید :
روش Hot Box
ماسه خنک و تمیز به داخل یک میکسر استاندارد و تمیز شارژ شده و به آن رزین اضافه میشود. هنگامی که رزین با ماسه مخلوط میشود مقادیر توصیه شده کاتالیست به آن اضافه میگردد. عمل مخلوط کردن تا هنگامی که رزین و کاتالیست به طور کامل مخلوط شود ادامه دارد. ماسه مخلوط شده آماده استفاده میباشد و زمانیکه بدون محفظه داغ ماهیچه (دمای محفظه در حدود 200 درجه سانتیگراد میباشد ) دمیده میشود، مخلوط رزین و ماسه به سرعت در زمان 10 تا 45 ثانیه بسته به مقطع عرضی ماهیچه پخته و سخت میشود.
استفاده از ماسه خشک و تمیز با عددد ریزی 60 تا 80 توصیه شده است مقادیر استاندارد و مواد افزونی به شرح ذیل میباشد:
1ـ ماسه شسته شده با دانههای گرد و کروی و خاک رس کم.
2ـ رزینهات باکس حدود 2تا 5/2 درصد وزن ماسه.
3ـ کاتالیست یا فعال کننده 20 تا 25 درصد وزن رزین.
4ـ اکسید آهن به مقدار 3تا 4 درصد وزن ماسه.
زمان نگهداری ماسههایی 3 که به نحو خوبی از رزین و کاتالیست پوشش داده شده باشند 4تا 6 ساعت میباشد. رزین و کاتالیست اساساً در درجه حرارت محیط واکنش نمیدهند اما یک واکنش تدریجی که همراه با تبخیر آب ماسه میباشد عمر ماسه را کم میکند. اگر ماسه در یک ظرف نگهدارنده در بسته انبار گردد تا از تبخیر آب آن جلوگیری شود عمری بیش از 24 ساعت دارد.
ماسه آماده شده توسط دستگاه بوسیله روش دمش بداخل جعبه ماهیچه شوت میشود فشار دمش بین 70 تا 100 پاسکال میباشد. سپس مخلوط ماسه داخل جعبه ماهیچه بوسیله حرارت حاصله از یک منبع گرم شده و در دمای 250 درجه فارنهایت پخت ماهیچه صورت میگیرد. زمان پخت بستگی به اندازه ماهیچه و شکل و پیچیدگی آن و درجه حرارت جعبه ماهیچه و میزان تولید آن دارد.
ماهیچههای هات باکس هنگامی که از درون محفظه بیرون رانده میشوند به طور کامل پخته نشدهاند. اما آنها بایست استحکام کافی جهت مقاومت در برابر بیرون انداختن و تماسهای بعدی را داشته باشند تا شکسته نشوند.
چگونگی کارکرد دستگاه Hot Box
دستگاههای معمولی که هشت عدد هستند انگلیسی و هاتینگر آلمان هستند.
دستگاههای انگلیسی هر کدام یک منبع تغذیه ماسه دارد اما هر دو دستگاه هاتینگر یک منبع تغذیه دارد. طریقه کار کردن این دستگاه چنین است که هر دستگاه از یک قالب فلزی تشکیل شده است که در آن سه تا چهار حفره وجود که هر حفره مخصوص تهیه یک ماهیچه است. هر قالب از دو لنگه درجه تشکیل شده است قالبها روی ریل قرار دارند و توسط بازوهای هیدرولیکی به قسمت کناری منتقل میشوند این قسمت هوپر نام دارد، روی درجه بالایی میلههای برآمده است که این میلهها راهگاه عبور ماسه است. قالب با قرار گرفتن زیر هوپر توسط میلهها، ماسه به داخل قالب با فشار 4 الی 6 بار شوت میشود زمان شوت ماسه 6 الی 9 ثانیه است. پس از این زمان قالب به خوبی و با فشار پر شده است قالب توسط اهرم از زیر هوپر جدا و توسط بازوی هیدرولیکی به جای اول خود برمیگردد. این قسمت دارای دو سری مشعل میباشد که یکی زیر قالب و دیگری روی قالب قرار دارد. بلافاصله پس از قرارگیری قالب به زیر مشعل، مشعلها روشن شده و طی زمان مشخصی به قالب حرارت اعمال میکند. پس از آن قالب باز شده و ماهیچه تولید شده توسط میلههای میزان که در درجه زیری قرار دارند بالا آورده میشوند. در قسمت جلوی دستگاه شانههایی قرار دارد توسط بالابرهای هیدرولیک به عقب و جلو میروند و ماهیچه روی شانهها قرار میگیردو توسط بالابر به عقب برمیگردد. باید توجه داشت که چون ممکن است موادی در قالب مانده باشند قالبها قبل از جفت شدن باید توسط فشار هوا تمیز شوند.
هر سه یا چهار بار توسط اپراتور سیارول ( سیلیکون ) زده میشود. سیلیکون یک ماده نفتی روان است که از چسبیدن ماسه به داخل حفرهها جلوگیری میکند از محدودیتهای این روش عمر کم مخلوط ماسه و بوی نامطبوع گاز فرمالدئید میباشد.
عیوب ناشی از ماهیچه
1ـ خارج از اندازه بودن.
2ـ مونتاژ غیر دقیق.
3- پلیسه.
تمام زوائد و برجستگیهای اضافی برروی ماهیچه باعث میشود که حفرههایی در قطعات ریختگی پدید آید.
4ـ ماهیچههای ترک دار.
بعضی از ماهیچهها پس از پخت دارای ترکهایی هستند که در سطح آنها مشهود است وجود این ترکها باعث میشود که مذاب به داخل آنها رفته و زوائدی در سطوح قطعات ریختگی ایجاد نماید.
5ـ مک.
چون از ماهیچهها گاز خارج میشود این گازها ممکن است در قطعه تولید مک کند یکی از دلایل اصلی آن عدم پخت کامل ماهیچه است. پس در انتخاب مواد افزونی موثر به مخلوط ماسه ماهیچه و پخت ماهیچه باید دقت کرد و همچنین باید مراقب بود که در هنگام ریختن ذوب و انجماد قطعه گاز کمتری تولید شود.
6ـ برخاستن ماهیچه.
این عمل هنگامی اتفاق میافتد که ماهیچه بصورت شناور درآمده و به طرف بالا یا مجاورت قالب فوقانی بالا بیاید حتی ممکن است به قالب فوقانی بچسبد و مقطع مربوطه را پرنماید.
7ـ جابهجا شدن ماهیچه.
یک ماهیچه به شکل افقی چنانچه با کمک تکیهگاه یا چیلت یا هم مرکز نگهداری نشودجابجا میگردد و در نتیجه ضخامت جداره قطعه ریختگی غیر یکنواخت خواهد شد.
8- نفوذ مذاب.
این عیب در قطعات بزرگ زمانیکه ماهیچه تا نقطه ذوب فلز قبل از انجماد گرم میشود، اتفاق میافتد. فلز به داخل ماهیچه نفوذ میکند در حالیکه ماسه اطراف آن را در بر گرفته است. که اشکال زیادی در هنگام تمیز کاری ایجاد میکند عدم استحکام کافی ماهیچه و پائین بودن نقطه زینتر از علل اصلی بروز چنین عیبی هستند.
9- شسته یا بریده شدن ماهیچه.
اگر سطح ماهیچه شل باشد و آسان برداشته شود در هنگام ریختن مذاب شسته خواهد شد. برای جلوگیری از این عیب میتوان سطح ماهیچه را با مواد نسوز یا ماده چسبنده قوی پوشاند.
10- Venis
این عیب در قطعات ریخته شده بصروت زوائدی است که از ماهیچهها حاصل میشوند این عمل موقعی اتفاق میافتد که ترکهای داخلی ماهیچه در اثر حرارت فلز مذاب بازتر شوند. سپس فلز مذاب به داخل این ترکها نفوذ میکند و پس از تمیز کاری زوائد مشاهده میگردد مواد اضافه از قبیل اکسید آهن مانع ایجاد این عیب میشود. این عیب بیشتر در مورد فلزات آهنی هنگامیکه ماهیچههای کوچک یا نازک با توده بزرگی از فلز مذاب در ارتباط باشد ظهور میکند.
ضایعات ناشی از نامرغوب بودن مخلوط ماسه ماهیچه عبارتند از :
الف) ایجاد ماسه سوزی بعلت پائین بودن کیفیت ماسه.
ب) ایجاد چسبندگی ماسه ماهیچه به سطح قالب و تولید قطعهای خشن و موجدار.
ج) ایجاد گاز یا بخار زیاد که منجر به جوشیدن و تولید مک و حفره میشود.
د) زیاد بودن رطوبت و کاهش استحکام.
هـ) عدم یکنواختی کامل در پخش مواد کمکی و چسب.
علل بودجود آمدن عیوب در ریختهگری و روش دفع آن
از لحاظ شرایط ساخت عیوب ریختهگری به دو گروه تقسیم میشوند:
1ـ عیوب غیر قابل اصلاح که باعث دور ریز قطعه میشود و اقتصادی نمیباشد.
2- عیوب قابل اصلاح یعنی عیوبی که با برخی تغییرات میتوان اصلاح کرد.
متداولترین عیوب ریختگی و علل پیدایش و روشهای برطرف کردن آن عبارتند از :
1- نیامد.
I ) علت اصلی این عیب کم بودن سیالیت مذاب میباشد.
راهحل: برای چدن با بیشتر کردن میزان کربن با مساعدترین درجه حرارت مذاب و کم کردن میزان رطوبت قالب میتوان این عیب را برطرف کرد.
II ) صحیح نبودن سیستتم راهگاهی و یا کم بودن مقطع ورودی مذاب و فشار کم مذاب.
راه حل: تصحیح سیستم راهگاهی
III) کافی نبودن سوراخهای هوا در قالب
راهحل: کم کردن رطوبت قالب، استفاده از مواد افزونی نظیر پودر زغال و خاک اره تا قابلیت عبور گاز بالا در قالب بوجود آید.
2ـ ماسه سوزی.
عبارتست از زبر شدن سطح قطعه بخاطر چسبیدن ماسه و یا اکسید فلز روی سطح قطعه ماسه سوزی بر دو نوع است.
1) ماسه سوزی مکانیکی: در اثر نفوذ مذاب در منافذ بین دانههای ماسه بوجود میآیدکه یک سطح از مخلوط ماسه و فلز نتیجه میشود.
2) ماسه سوزی شیمیایی: در اثر فعل و انفعالات فیزیکی و شیمیایی ذوب روی ماسه در موقع انجماد بوجود میآید هنگامی که مذاب به صورت مایع است ماسه سوزی مکانیکی رخ میدهد سطح ماسه سوزی شده با چشم غیر مسلح دیده میشود.
راهحل: زیاد کردن مقاومت حرارتی ماسه با افزودن مواد مقاوم مانند گرافیت نقرهای ـ مارشالیت و زیرکن.
3- پلیسه.
برجستگی فلزی روی قطعه که از نظر شکل و اندازه متنوع میباشد و معمولاً در سطح جدایش رخ میدهد.
برای رفع آن باید در جایگذاری ماهیچهها در قالب دقت شود واز لقی ماهیچه جلوگیری کرد. ناصاف نبودن سطح قالب و وجود ماسه بر روی قالب از عوامل ایجاد پلیسه میباشند که تمیز کاری سطح قالب از اهمیت بالایی برخوردار میباشد.
بخشی از فهرست مطالب مقاله کارخانه ریخته گری آلومینیوم
تولید سیلندر با دستگاه HP
فرآیند ریخته گری سر سیلندر پژو
ماهیچه گذاری و تست کیفیت
مهمترین عیوبی که در قطعات سیلندر وجود دارند عبارتند از :
کارخانه ریختهگری چون شرکت ایران خودرو
اطلاعاتی در مورد چدن خاکستری
مشخصات مواد قالبگیری موقت
نحوه تهیه ماسه قالبگیری
واحد قالبگیری
واحد ذوب
شارژ بارکوره
کنترل درجه حرارت مذاب چدن
واحد شات بلاست Shot Blost
واحد واتر تست
واحد کنترل نمایی قطعه
واحد آزمایشگاه
تولید ماهیچه
ویژگیهای ماسه ماهیچه
روش Cold Box
چگونگی کارکرد دستگاههای Cold Box
روش Hot Box
چگونگی کارکرد دستگاه Hot Box
عیوب ناشی از ماهیچه
علل بودجود آمدن عیوب در ریختهگری و روش دفع آن
دانلود مقاله کارخانه ریخته گری آلومینیوم