فرمت فایل : word(قابل ویرایش)تعداد صفحات50
1) هدف :
هدف از پیاده سازی این روال اطمینان یافتن از صلاحیت سیستم های اندازه گیری می باشد .
2) دامنه :
دامنه این روال سیستم های اندازه گیری که ارتباط مستقیم با محصول تولیدی دارد را در بر می گیرد .
3) مسئولیت :
مسئولیت اعمال این روال بعهده واحد کنترل کیفیت می باشد .
4) روش اعمال :
برای تجزیه تحلیل سیستمهای اندازه گیری کمی از شاخصهای cg و cgk ، ثبات ( Stability ) ، تکرار پذیری ( EV ) ، تکثیر پذیری ( AV ) و ( R&R )% ، محاسبه قدرت تفکیک ابزار و ارتباط خطی و تمایل استفاده می گردد و جهت تجزیه و تحلیل سیستمهای اندازه گیری وصفی از شاخصهای کارایی (E) ، احتمال عدم شناسایی قطعه نامنطبق P(miss) ، تمایل (Bias)، احتمال هشدار اشتباه P(FA) استفاده میشود .
1-4) شاخصهای توانایی ابزار cg , cgk :
1-1-4- انتخاب نمونه : برای بررسی cg ,cgk یک قطعه مرجع یا مستر حدودا" در رنج وسط تلراتسی ( تولیدی ) انتخاب مینماییم . ( جهت بدست آوردن ابعاد قطعه مرجع ، قطعه انتخاب شده را ده بار توسط یک ابزار دقیقتر و یک اپراتور ماهر اندازه گیری نموده و میانگین اعداد بدست آمده را به عنوان ابعاد نمونه مرجع در نظر میگیریم ) .
2-1-4- قطعه مرجع توسط اپراتور ماهر 50 مرتبه و در صورت عدم امکان 25 مرتبه اندازه گیری میگردد .
پس از هر بار اندازه گیری ، قطعه مرجع را به زمین گذاشته و سپس آنرا بر می داریم و اندازه گیری بعدی انجام میشود . اگر از فیکسچر استفاده شود ،پس از هر بار اندازه گیری قطعه از فیکسچر خارج شده و دوباره درون فیکسچر قرار میگیرد .
3-1-4- نتایج اندازه گیری ها در فرم محاسبه cg , cgk , bias به شماره FO-Q30A ثبت شده ، سپس نمودار روند را برای تایید تصادفی بودن مشاهدات رسم مینماییم . در صورت عدم تصادفی بودن ، علت بررسی و رفع و اندازه گیری تکرار میگردد .
4-1-4- مقادیر xbarg ,sg برای نتایج حاصل محاسبه میگردد :
5-1-4- شاخصهای توانایی ابزار را با استفاده از فرمولهای زیر محاسبه مینماییم :
بر اساس حدود فرآیند بر اساس حدود تلرانس
تبصره : در مورد محاسبات شاخصهای توانایی ابزار بایستی به نکات زیر توجه نمود :
- از آنجا که معمولا" واریانس فرآیند ( ) ، بخصوص در مورد فرآیندهای جدید ، نا معلوم است و در طی زمان تغییر میکند ، بهتر است برای محاسبه شاخصهای توانایی ابزار به جای واریانس فرآیند از حدود تلرانسی استفاده شود .
- اگر فرآیند دارای حدود تلرانسی یکطرفه باشد نمیتوان برای آن cg , cgk را بر اساس تلرانس محاسبه نمود .
- بهتر است در صورت اجرای spc برای محاسبه شاخصهای توانایی ابزار از حدود فرآیند استفاده نمود .
6-1-4- تجزیه و تحلیل شاخصهای توانایی ابزار : در صورتی که از حدود تلرانس برای محاسبه استفاده شود ، حد اقل معیار پذیرش برابر 1 میباشد و در صورتیکه از حدود فرآیند استفاده گردد حداقل معیار پذیرش 1.33 میباشد . اگر شاخصهای توانایی ابزار مورد نظر ، از حداقل معیار پذیرش کمتر باشند ، باید علت بررسی شده و در صورت امکان رفع و در صورت عدم امکان ابزار مناسب با شاخصهای بالاتر جایگزین میشود .
7-1-4- دوره محاسبه cg ,cgk : شاخصهای مذکور برای ابزارهای جدید و یا از تعمیر برگشته و نیز برای تصدیق روش اندازه گیری و یا زمانی که نمودار ثبات (Xbar ) خارج از کنترل باشد ،پس از انجام اقدام اصلاحی مناسب ، محاسبه میگردند .
2-4) ثبات ( Stability ) :
1-2-4- کلیات : ثبات در واقع توانایی معتبر ماندن پایداری فرآیند اندازه گیری طی گذشت زمان است . جهت کنترل پایداری سیستم اندازه گیری از نمودارهای Xbar , R استفاده می گردد .
2-2-4-انتخاب نمونه : برای بررسی ثبات یک قطعة مرجع یا مستر که اندازة آن حتی الامکان طی گذشت زمان ثابت می ماند و از نظر ابعادی حدوداً در وسط رنج تلرانسی قرار دارد انتخاب می نماییم .
3-2-4- ترسیم نمودار مبنا : جهت ترسیم نمودار مبنا هر یک از اپراتورهای مربوطه در فواصل زمانی مشخص قطعة مرجع را 25 تا 30 مرتبه و هر مرتبه 3 تا 5 بار به صورت روزانه اندازه گیری نموده و ثبت می نمایند سپس بوسیله نرم افزار Mini Tab نمودار Xbar , R داده را ترسیم نموده ، سپس نمودار را تجزیه تحلیل نموده و برقراری ثبات را مورد بررسی قرار داده و در صورت نیاز اقدام اصلاحی جهت برقراری ثبات انجام می دهیم و پس از آنکه حالتهای خارج از کنترل و علل آن شناسایی گردید ، نمودار ترسیمی را به عنوان نمودار مبنا ثبات در نظر گرفته و مورد استفاده قرار می دهیم .
4-2-4- جاری نمودن نمودارهای Xbar , R جهت بررسی تداوم ثبات :
پس از آنکه نمودار مبنا ترسیم گردید ، هر یک از اپراتورها در پریودهای زمانی مشخص قطعة مرجع را 3 تا 5 بار اندازه گیری نموده و در فرم نمودار بررسی ثبات به شماره FO-Q-31 ثبت و نشانه گذاری می نمایند . در صورتیکه حالتهای خارج از کنترل در نمودار دیده شود علت باید شناسایی و رفع عیب گردد تا سیستم همواره دارای ثبات باشد .
تبصره یک : بازنگری نمودار مبنای ثبات و فواصل زمانی جهت نمونه برداری برای بررسی ثبات ، با توجه به شناخت از فرآیند و سیستم اندازه گیری تعیین میگردد .
تجزیه و تحلیل سیستم های اندازه گیری در شرکت ماشین دارو