فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:39
چکیده:
کنترل توان راکتیو بعنوان یک عامل حائز اهمیت در طراحی و بهرهبرداری از سیستمهای قدرت از دیرباز مورد توجه بوده است و امروزه اولا" به دلیل فشار روزافزون در جهت بهرهبرداری با حداکثر راندمان و با قابلیت اطمینان بالا و ثانیا" بخاطر توسعه انواع جدیدی از جبران کنندههای توان راکتیو با قابلیتهای برتر، از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است . پیشرفت الکترونیک قدرت ابزار قدرتمندی را در اختیار صنعت انتقال و توزیع انرژی الکتریکی قرار داده است . یکی از عمدهترین آنها که اخیرا" بطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد، جبران کنندههای توان راکتیو کنترل شده توسط تریستورها (SVC) میباشد این وسایل بطور موفقیتآمیزی در جبران توان راکتیو در حالت ماندگار و گذرای شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. کنترل و پایداری از مهمترین مسائلی هستند که باید در شبکههای قدرت امروزی از دید یک سیستم دینامیکی مورد مطالعه و تحقیق قرار گیرند. براساس نتایج آن توسعه آینده شبکه طراحی شده و شبکه موجود نیز بهبود یابد، اختلالاتی که در سیستمهای قدرت اتفاق میافتد باعث ایجاد نوساناتی در سیستم میگردد که میتواند پایداری دینامیکی سیستم را بخطر اندازد، یکی از عواملی که پایداری شبکههای قدرت را تهدید مینماید نوسانات فرکانس پائین در شبکههای بهم پیوسته میباشد، لذا میرای این نوسانات یک امر ضروری برای اطمینان از عملکرد پایدار سیستمهای قدرت میباشد. یکی از وسائل مدرن و موثری که در سالهای اخیر جهت بهبود پایداری دینامیکی و گذرای سیستمهای قدرت استفاده میگردد جبران کنندهها استاتیک توان راکتیو میباشد که با استفاده از این جبران کنندهها و با اتخاذ استراتژیهای کنترلر مناسب و حلقههای فیدبک میتوان بطور موثر میرای نوسانات فرکانس پائین را بهبود بخشید. اولین مرحله در بکارگیری این وسایل در یک شبکه بزرگ مشخص نمودن موثرترین مکان نصب این تجهیزات میباشد تا بیشترین استفاده از قابلیتهای آن در شبکه بعمل آید. زیرا علیرغم قابلیتهای زیاد SVC در صورت نصب آن در مکانی نامناسب ، مستقل از سیستم کنترل و ابعاد جبران کننده هیچ تاثیری بر پایداری شبکه نمیگذارد لذا تعیین مکان بهینه نصب SVC با استفاده از روش صحیح و مناسب لازم و ضروری میباشد. در این راستا روشهای مختلف جایابی SVC و محدودیتهای آنها بررسی گردیده و روش شتاب نسبی ژنراتورها که محدودیتهای این روشها را ندارد، انتخاب گردید و یک برنامه کامپیوتری براساس آن تنظیم شده است . براساس این روش میزان شتاب نسبی روتور ژنراتورها در ارتباط با شینهای که SVC به آن نصب میگردد، معیاری جهت جایابی جبران کنندههای استاتیک توان راکتیو میباشد. به عبارت دیگر محلهایی که با نصب SVC در آنها، بیشترین تاثیر را روی نوسانات زوایای روتور ژنراتورها داشته باشند، بعنوان مکان بهینه نصب SVC به منظور بهبود پایداری دینامیکی و افزایش میرای نوسانات الکترومکانیکی میباشد (زیرا عامل اصلی ایجاد نوسانات فرکانس پائین در شبکه نوسان زاویه روتور ژنراتورها میباشد که برای حفظ پایداری شبکه لازم است این نوسانات سریعا" میرا شوند). در این روش برای محاسبات دینامیکی از مدل کلاسیک شبکه استفاده گردیده و علت انتخاب این مدل سادگی، قابل فهم بودن نتایج و کفایت دقت این مدل میباشد. زیرا شاخص ارزیابی پایداری دینامیکی، میزان میرای مدهای نوسانی میباشد که در این مدل منظور گردیده است ودر نهایت این روش روی شبکههای نمونه تست شده و نتایج آن در حوزه زمان شبیهسازی و بررسی گردیده است .
تعریف
انتقال توان الکتریکی دومین فرایند ارائه الکتریسیته به مصرف کننده هاست. الکتریسیته توسط نیروگاه های برق تولید می شود و سپس توسط فروشنده ها به مصرف کنندگان نهایی به عنوان یک کالا فروخته می شود.
انتقال توان الکتریکی و شبکه توزیع الکتریسیته اجازه ارائه الکتریسیته تولید شده را به مصرف کننده ها می دهد. فرایند صنعتی شدن سریع قرن 20 ام خطوط و شبکه های انتقال را تبدیل به بخش مهمی از زیر ساخت های اقتصادی در کشورهای صنعتی، کرد.
شبکه های برق امکانات تولید زیادی را ممکن می سازند، نظیر سدهای هیدرو الکتریک، نیروگاه های سوخت فسیلی، نیروگاه های هسته ای و ... که توسط سازمان های بهره برداری خصوصی و عمومی، برای تولید مقادیر بزرگی از انرژی و ارائه آن به شبکه های توزیع برای تحویل به مصرف کننده های خریدار، گردانده می شوند.
معمولاً الکتریسیته را در طول فواصل بلند از طریق ترکیبی از خطوط انتقال توان هوایی یا کابل های زیر زمینی ارسال می کنند.
پروژه کنترل توان راکتیو در خطوط انتقال و توزیع