با نگاهی گذرا بر ساخت و سازهای مختلف در بخشهای مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی، پلها و ... مشاهده میگردد که مصالح مورد استفاده در ساخت این سازهها یکی از مصالح پرکاربرد چوب(الوار)، بتن، بنایی و فولاد میباشد. هماکنون الوار در ساخت خانههای روستایی و یا به عنوان قسمتی از اجزای سازههای با کاربری مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، کاربرد این مصالح به دوران پیش از تاریخ باز میگردد. رومیان باستان در استفاده از مصالح بنایی و بتن ساخته شده با چسبانندههایی مانند ساروج تبحر فراوانی داشتهاند، استفاده از این مصالح در کشور ایران نیز قدمت چندهزار ساله دارد. کاربرد فولاد در ساخت و سازها به دوران پس از انقلاب صنعتی باز میگردد، پس از این دوران گسترش چشمگیری از این مصالح در ساخت سازهها صورت پذیرفت.
کاربرد الوار در ساخت و سازهها همانگونه که بیان شد دارای قدمت زیادی است، این مصالح به دلیل عدم دوام کافی در برابر عوامل جوی طبیعی و درصد پوسیدگی بالای آنها در مقابل هوازدگی و آب به تدریج کنار گذاشته شدند، برای اثبات این ضعف به ندرت میتوان سازهای چوبی با عمری بیش از 300 سال یافت، البته در سالهای اخیر برای رفع این موضوع کارهایی صورت پذیرفته است.
مصالح بتنی و بنایی مشکل بیان شده در مصالح چوبی را ندارند با این وجود برای استفاده از آنها محدودیتهایی وجود دارد که مهمترین آن به عملکرد فشاری این مصالح و عدم تحمل فشار در آنها بازمیگردد، در طول تاریخ برای حل این مسئله همواره به سمت استفاده از خاصیت فشاری این مصالح توجه شده است و در قسمتهای مختلف جهان استفاده از قوس مشاهده میگردد.
در دو قرن اخیر و پس از انقلاب صنعتی، استفاده از آهن در ساخت سازهها مورد توجه فراوانی قرار گرفت، در وهلهی اول برای بالابردن خاصیت شکلپذیری آهن، درصد کربن مشخصی برای آن درنظر گرفتند و فولاد تولید گردید. پس از آن به دلیل سرعت بالای ساخت سازهها با فولاد، استفاده از این مصالح مورد توجه بیشتری قرار گرفت. اما مهمترین مشکلی که فولاد داشت، مقاومت ناچیز آن در برابر خوردگی و به ویژه در مناطق با شرایط محیطی با خورندگی بالا بود. برای حل این مسئله و با تولید گستردهی سیمان در جهان، استفاده از بتن مسلح با میلگردهای فولادی گسترش زیادی پیدا کرد. با این حال به دلیل وجود خلل و فرج در بتن امکان خوردگی میلگرد فولادی در مناطق با خوردگی بالا وجود دارد. یکی از مصالح نوینی که برای حل این مسئله پیشنهاد شده است، پلاستیک با مقاومت کششی بالا میباشد که بتواند جایگزینی برای میلگردهای فولادی باشد. این مصالح با عنوان الیاف های پلیمری مسلح شده[1](FRP) شناخته میشوند. در ادامهی این مطالعه کاربردهای میلگردهای FRP در طراحی و ساخت سازههای بتن مسلح تشریح میگردد[1].
[1]Fiber Reinforced Polymer/Plastic
فایل ورد سمینار کارشناسی ارشد کاربرد میلگردهای مسلح شده با الیاف پلیمری (FRP) در سازه های بتن مسلح