شرایط ایجاد شده در گلخانه بهتــــرین وضعیت را برای استقرار انواع حشرات و کنههای آفت بوجود میآورد. افزایش سریع جمعیت آفات در گلخانه گاهی اوقات آنچنان غاقلگیر کننده است که تنها یک مدیریت کارآمد میتواند از خسارت آنها به محصول جلوگیری کند. برای کنترل آفات در گلخانه استفاده بیرویه از سموم دفع آفات راه حل مناسبی نیست و به هیچ وجه توصیه نمیشود. مدیریت صحیح آفات گلخانه بیشتر بر استفاده از روشهای پیشگیری استوار است. زیرا این روشها به مراتب آسان تر و کمهزینهتر از روشهای مبارزه با آفات پس از ظهور آنها در گلخانه است.
پیشگیری از وقوع آفات عمدتا بر رعایت اصول بهداشت زراعی متکی است که شامل نابودی یا حذف نه تنها مواد آلوده به آفت بلکه کلیه منابع بالقوه آلودگی میباشد. عملیات پاکسازی میبایست هم در داخل گلخانه و هم در اطراف آن انجام گیرد و در هر مرحله از تولید محصول میبایست انجامپذیر باشد. رعایت اصول بهداشتی در گلخانه فرآیندی مداوم و در تمام طول سال است.
مراحل حفاظت و پیشگیری از آفات
مرحله تولید نشاء و کاشت
در این مرحله میتوانید از تلههای زرد چسبنده به ابعاد 13×8 سانتیمتر ( یک تله برای هر50 تا 100 متر مربع) برای ردیابی اولیه مگسهای سفید ، تریپسها و شتهها استفاده کنید. این تلهها میبایست درطول راهروهای داخل گلخانه ، نزدیک در و پنجرهها و محلهای ورودی هوا نصب شود و حداقل هفتهای یکبار مورد بازدید قرا گیرد. علاوه بر بازدید تلهها بهتر است بوتههای نشاء یا گیاهچهها را نیز به صورت هفتگی از نظر وجود کنه یا شته بررسی کنید.
وجود کنههای تار عنکبوتی را میتوانید از طریق مشاهده مستقیم کنه بر روی گیاه یا مشاهده آثار خسارت آن مشخص نمایید. بر اثر تغذیه کنههای دو نقطهای (کنههای تار عنکبوتی) نقاط زرد رنگی در سطح برگ بوجود میآید. از آنجایی که تلههای زرد تنها برای ردیابی حشرات بالدار قابل استفاده است ردیابی آفات بیبالی مانند کنهها و یا شتههای بیبال به صورت مشاهده مستقیم در نشاء یا گیاهچه بسیار مهم است.
شتهها بیشتر در زیر برگها یا اطراف جوانههای رویشی و زایشی گیاه مستقر میشوند و از طریق وجود پوستههای سفید رنگ آنها و یا ترشحات چسبنده براق آنها به نام عسلک بر روی اندامهای مختلف گیاه قابل ردیابی هستند. علفــــهای هرز میتوانند منبع مهمـــی برای استقرار حشرات و کنهها در طول سال باشند. بنـــابراین میبایست کلیه علفهای هرز داخل و اطراف گلخانه را نابود کنید. از قرار دادن هر گونه گیاه زینتی در اطراف نشاءها یا گیاهچههای جوان خودداری کنید زیرا این نوع گیاهان نیز میتوانند به صورت منبعی برای استقرار آفات عمل کنند.
مرحله تولید محصول
در این مرحله عملیات توصیه شده در طی مرحله قبل میبایست ادامه یابد.
* کلیه بقایای گیاهی را از مسیر راهروها و مسیر آبیاری به سرعت جمع آوری کنید و هیچگونه توده زباله را داخل و یا نزدیک گلخانه به حال خود رها نکنید.
* به منظور جلوگیری از گل آلوده شدن و مرطوب شدن سطح خاک که محل مناسبی برای تکثیر مگسهای پوسیدهخوار ایجاد میکند. خاک را به خوبی زهکشی کنید.
* هرگز گیاهان متفرقه مانند انواع گیاهان زینتی و درختچهها را داخل گلخانه قرار ندهید چرا که اینها به عنوان پناهگاههای جایگزین برای حشرات ، کنهها و سایر آفات عمل میکنند.
شامل 8 صفحه word
دانلود تحقیق روشهای پیشگیری از خسارات آفات در گلخانه